Healthy Check > Geen categorie  > Gezond voedingspatroon

Gezond voedingspatroon

Tips wat je moet doen voor een gezond voedingspatroon

Voeding is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Het is niet voor niets ook één van de meest besproken onderwerpen in ons dagelijks leven. Denk maar aan alle trends, diëten en ‘supergezonde’ voedingsmiddelen, superfoods etc.die je regelmatig voorbij ziet en/of hoort komen.

Deze tips en richtlijnen zijn opgesteld door de Healthy Crew medewerkers.


Eet veel groenten

Eet veel groenten, het liefst 300 gram per dag. Groenten bevatten veel vitamines, zoals vitamine C, belangrijk bij je weerstand en vitamine A (bèta-caroteen), belangrijk voor gezonde ogen. Ook bevatten ze diverse mineralen en veel voedingsvezels, maar juist weinig energie (kcal). Hoe meer variatie in groentes, dus hoe meer kleur op je bord, hoe beter!

Eet vers en onbewerkt

Eet zo vers en onbewerkt mogelijk! Hoe verser, hoe meer vitamines en mineralen er in de voeding zit, dus hoe beter voor je gezondheid.

Drink thee

Drink dagelijks minimaal 4 koppen groene of zwarte thee, dit is niet alleen goed om voldoende vocht binnen te krijgen, maar bij deze hoeveelheden wordt het risico op een beroerte met 10% en op diabetes type II met 15% verlaagd. Uiteraard zonder suiker, honing of andere zoetmiddelen.
 

Neem de tijd

Neem de tijd voor het eten en zorg dat je niet afgeleid bent, zowel bij het klaarmaken als het eten zelf. Door rustig te eten (ca 20 x kauwen per hap), wordt het beter verteerd en heb je minder kans op maag-en darmklachten. En als je niet afgeleid bent, ben je bewuster van wat en hoeveel je eet en ben je vaak sneller verzadigd.

 

Eet gezonde vetten*

Wees niet bang voor vetten en dan met name vetten uit olijfolie, koolzaadolie, avocado, noten(pasta), pinda’s(kaas),  zaden, pitten, vette vis, zuivel en met mate uit vet(te) vlees(waren), roomboter of kokosolie. Vetten bevatten bijv. in vet-oplosbare vitamines A, D, E en K waar je lichaam niet zonder kan. Ze geven je lichaam daarnaast langdurige energie, hebben geen direct effect op je bloedsuikerspiegel en kunnen daarmee dus je vetverbranding (en het afvallen) stimuleren.

Eet noten

Eet dagelijks 35 g ongezouten noten, zaden (zoals gebroken lijnzaad), pitten, pinda’s of notenpasta of 100% pindakaas.  Ze zijn een goede bron van de plantaardige omega 3 vetzuren. Aangetoond is dat 35 g per dag samenhangt met een 20% lager risico op het ontstaan van hart-en vaatziekten en daarnaast ook het cholesterol verlaagt.

Eet vette vis

Eet 1 x per week vette vis, zoals makreel, haring, paling, forel en sardientjes. Vette vis bevat van nature vitamine D (goed voor de botten) en de omega 3 vetzuren EPA en DHA. Deze zijn o.a. belangrijk voor een goede hart- en vaatgezondheid. Eet je 1x per week vette vis, dan verlaag je het risico op het sterven aan hartziektes met 10%.

Beperk koolhydraten

En als je koolhydraten eet, eet dan peulvruchten en volkoren granen. Dit zijn onbewerkte lange koolhydraten met een lage GI-index.

Eet peulvruchten

Eet 1 x per week peulvruchten bij de warme maaltijd i.p.v. vlees/vis/kip. Peulvruchten, hiermee bedoelen wij bonen, kikkererwten en linzen en ze zijn supergezond! Ze bevatten complexe koolhydraten, eiwitten, B-vitamines en voedingsvezels en zorgen o.a. voor een goede verzadiging. Daarnaast is ook aangetoond dat zij een gunstig effect hebben op het verlagen van je LDL-cholesterol.

Eet volkoren granen

Eet je toch koolhydraten, kies dan altijd voor volkoren granen, dus volkoren pasta, zilvervliesrijst, volkoren couscous, volkoren wraps, volkoren brood of volkoren crackers. Volkoren granen bevatten meer voedingsstoffen, zoals eiwitten, ijzer,  B- vitamines en voedingsvezels dan de ‘tarwe’ of ‘witte’ varianten.

 

Mee weten over een gezonde voedingspatroon en Intermittent Fasting? Zie de pagina Intermittent Fasting
Wil je ondersteuning hoe je weer in beweging komt?  Neem vrijblijvend contact met ons op